Първи звънец: 49-тото Народно събрание започва работа. Новоизбраните депутати в 49-ия

...
Първи звънец: 49-тото Народно събрание започва работа. Новоизбраните депутати в 49-ия
Коментари Харесай

Първи звънец: 49-тото Народно събрание започва работа


Първи звънец: 49-тото Народно заседание стартира работа. Новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание от 10:00 ч. през днешния ден. Шест партии ще имат представители – 
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ.
Заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ депутат. В 49-ото Народно заседание доайен още веднъж е Вежди Рашидов.

Депутатите ще положат клетва: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се!„.
След това ще подпишат клетвени листове.
В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и този на Европейския съюз.

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изявления вършат представители на партиите и обединенията, които влизат в него. След това се планува да бъде определен ръководител на 49-ото Народно заседание. Той ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. След това депутатите
ще изберат и заместник-председателите на Народно събрание.
За момента са ясни две кандидатури – ГЕРБ-СДС оферират за ръководител отново Росен Желязков и за зам.-председател Росица Кирова, а претендентът на „ Възраждане “ е Петър Петров. Все още, обаче, не е ясно дали ще има други кандидатури и дали наличните ще получат поддръжка, защото в 48-ия парламент на процедура първото съвещание продължи три дни със прекъсване на часовника,
до момента в който бе определен ръководител – Вежди Рашидов.
На първото съвещание на 49-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление.
Поканени са представители на Конституционния съд,
 на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание, означават от пресцентъра на Народно събрание.
В състава на новоизбрания парламент са
58 дами и 182 мъже, толкоз, колкото и в 48-ото Народно събрание(НС). Средната възраст на народните представители е 46 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР